Overige wedstrijdverslagen 2019

 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Bootwedstrijd 16-11-2019

Op zaterdag 16 november jl. vond de jaarlijkse bootwedstrijd van onze HSV Oosterschelde plaats, en wel voor de 1e keer in de mondig van de Westerschelde met MS THEO van Theo van den Boogaart. De voorgaande jaren  werd deze wedstrijd gehouden op een vrijdagavond in november op de Grevelingen. De vangsten op dit water waren over het algemeen goed met veel kleine vis,t.o.v. 2016, werd het in 2017 al een stuk minder, echter het laatste jaar in 2018 was het helemaal bar slecht.
De Grevelingen was al behoorlijk aan het teruglopen wat de vangsten betrof. Dit heeft ons toen doen besluiten om dit water achter ons te laten, en uit te kijken naar een bootwedstrijd te vissen op de Westerschelde. De berichten hierover waren allemaal goed te noemen. Na hier en daar wat informatie te hebben gewonnen om met een grote boot te vissen, kwamen we toch uit bij de THEO. Deze boot de THEO, die inmiddels ook al lang was verhuisd van de Grevelingen naar de Westerschelde, boekte daar goede vangsten en leek het voor ons niet moeilijk om voor deze boot te gaan. Zo gezegd zo gedaan. 
 
De dag was inmiddels aangebroken en de weersomstandigheden lachten ons tegemoet. Het zou deze dag  een prachtige dag worden met zon en weinig wind. En dat werd het ook. Nadat iedereen zich had verzameld bij de sluis in Vlissingen ( eindstation NS ) stonden we nog even te babbelen totdat de Theo vanuit de binnenhaven, voor de sluis aanmeerde, zodat iedereen aan boord kon. De verwachtingen waren hoog en de stemming was opperbest. Schipper Theo vertelde dat er goed wijtingen en scharren worden gevangen, maar ook wat enkele botten, scholletjes, zeebaarsjes en puitalen.Nadat iedereen aan boord was vaarde de schipper de sluis in, om even later het ruime sop te kiezen. Inmiddels ging Hans de nummers aanbrengen op de reling van de boot. Ondergetekende had zich genesteld beneden in de boot, zodat iedereen een kaart kon trekken met hierop 3 plaatsnummers. Dit onder het genot van wat strooigoed om alvast in sinterklaassferen te komen. 
 
Nadat ondergetekende de afgelopen maanden/weken zo,n beetje na heel veel lobbyen, 24 deelnemers  op de lijst had genoteerd, haakten er toch nog een 2 tal af. Dit kan altijd gebeuren als dit wegens omstandigheden zo is o.a. door het overlijden van een familielid. Zulke omstandigheden zijn er ineens. Maar div. keren naar een persoon appen, die vervolgens dan niets van zich laat horen, is niet zoals het hoort. Dit is voor de organisatie niet leuk, en zeker niet als dit in de laatste week tot de dag van uitvaren plaats vind. Minder deelnemers betekent minder inkomsten en dus gaat dit ten koste van het prijzengeld, en dat is jammer. Wij hadden het al diverse keren goed onder de aandacht gebracht dat de bootwedstrijd er weer aankomt. Als de boot niet vol komt door de leden mogen de leden ook een vismaat, kennis of een vriendin meenemen als introducé, maakt niet uit als de boot maar volkomt, want dat is het streven. Leden van andere verenigingen op Schouwen-Duiveland zijn ook welkom.
In principe is het zo, dat iedereen dus mee kan doen. 
 
Er wordt dus aan boord 2 keer gewisseld, zodat je op 3 verschillende plaatsen op de boot vist. Dus vissen we 3 sessies, waarvan de eerste 2 sessies van 100 min, en de laatste sessie duurt totdat de schipper het anker gaat ophalen. Nadat alle 24 deelnemers waren voorzien van een kaart, en ieder zijn hengeluitrusting in stelling ging brengen,was de schipper inmiddels al een eindje op weg. Met weinig wind en droog weer voer de schipper naar een goede stek, want ja, daar moest het gaan gebeuren. Eenmaal op de stek aangekomen, werd het anker uitgegooid en gingen we van start. Rond de klok van 9.00u. werd het sein gegeven om in te gooien. Er stond een behoorlijke stroom, dus moest er met een behoorlijk loodgewicht worden gevist. Het duurde niet lang voordat de vis zich aanmelde. De eerste wijtingen en scharren werden binnenboord gehesen, en ja, mooie vis. Vele wijtingen van boven de 30 cm, en ook grote scharren zaten daartussen. En zo ging dat de hele eerste sessie door. De ene kant van de boot wat meer dan de andere kant. Nadat de 1e sessie er op zat, werd eerst de gevangen vis gemeten en daarna werd er gewisseld. Iedereen zocht zijn nieuwe plaats op, zodat er kon worden begonnen met de tweede sessie. Voor sommigen was de 2e sessie weer beter als de 1e sessie. Maar ja, het blijft vissen. Ook deze tweede sessie kwam ten einde, en ook nu weer werd er eerst gemeten en daarna gewisseld. Nadat dit was gebeurd ging iedereen naar beneden om het nodige te gaan nuttigen. Schipper Theo met partner had zich inmiddels verschanst in zijn keuken om zodoende iedereen te voorzien van o.a.een kop soep, uitsmijter, broodje worst enz. en een drankje. Zo te zien, smaakte dat bij iedereen opperbest. Nadat we de inwendige mens hadden versterkt, gingen we door met de 3e en laatste sessie.Iedereen ging er weer gelijk tegen aan.  
 
Uit deze laatste sessie zou dus bekend gaan worden, wie zich de bootviskampioen van 2019 mocht gaan noemen. Het was al duidelijk dat Hans van Schelven in zijn 1e sessie goede zaken had gedaan, maar ook zijn 2e en 3e  sessie mochten er zijn. Ondergetekende die toch wat afzakte, Johan Verwest, Johan Rombouts, Leon van Westen Ron Theuns volgenden hem op de voet. Maar goed Hans ging gewoon stug door, en liet zich door niemand uit het veld slaan. Zoals het eruit zag, zou hij de kampioen gaan worden. Het bleek toch nog een nek aan nek race te worden. Schipper Theo had al aangegeven om nog een klein half uur langer te vissen, en dat is dan toch mooi meegenomen. Ook deze laatste sessie kwam ten eind, en het anker werd gelicht. De hengels werden binnen gedraaid, sommigen nog met vis, en de spullen werden opgeruimd. De vis werd gemeten en genoteerd op het dek. Beneden- en bovendeks werden de cm opgeteld. Er werd volop gepraat over de vangsten en over deze zeer geslaagde en gezellige dag. Schipper Theo voerde inmiddels al richting de sluis en eenmaal daar aan gekomen wilde de sluis niet erg mee werken. Een storing. We bleven zodoende nog even in de sluis dobberen, wat echter bij de vissers de pret niet kon drukken.

Eenmaal aan de kant werden de kaarten op volgorde gelegd, zodat we onder het genot van een hapje en een drankje aan de prijsuitreiking konden beginnen. Zoals we het al vermoeden mocht Hans deze bootwedstrijd op zijn naam zetten en is hij de kampioen bootvissen HSV Oosterschelde van 2019 geworden. Deze titel mag hij dan een jaar lang op zijn naam voeren, tot aan de volgende boot wedstrijd 2020, want ja dan gaan we met zijn allen proberen om hem van deze troon te stoten. Maar goed, deze nieuwe kampioen ving in totaal 55 vissen met een totale lengte van 1453 cm. Een geweldige score.
Nadat iedereen een prijs in ontvangst had genomen, keerde iedereen voldaan naar huis. Al met al hebben we met zijn allen een leuke en gezellige dag gehad. Een dag om op terug te kijken. Eensgezind zijn, mekaar helpen zo nodig, en zeker naar de ouderen toe, zodat ook zij zolang mogelijk kunnen meevissen. Zo hoort het te gaan. Ik zou zeggen, we gaan dit in 2020 weer evenaren.
 
Wim Meerdink
 
De uitslag
     Aantal  Lengte in cm
Hans van Schelven  55 1453 
Johan Verwest  53  1422
Johan Rombouts  54  1419 
Leon van Westen  52  1387 
Ron Theuns  49 1278 
Wim Meerdink  48  1267 
Rudi Vercruysse  43  1177 
Denno Goedheer  43 1112 
Chris Verhoek  43  1085 
10  Adriaan Otte  38  1010 
11  Wim Ravia  34  814 
12  Ger Jongkamp  30  793 
13  Douwe van den Ende  29  764 
14  Robin van Beek  29  740 
15  Tom Zwanenburg  28  737 
16  Adrie Verwest  29  680 
17  Bram Zonnevijle 26  676 
18  Gerald Verhoek  25  646 
19  Jeannet Tennekes  25  654 
20  Jan Vliegenthart  21  561 
21  Roel Willemse  20  530 
22  Jan Willem Weesie  17  449 
23  Kees Weesie  13  343 
24  Joost Stout  246 


 

Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
21-09-2019 Jeroen Saarloos winnaar combi aan Haringvliet
 
Vandaag de combiwedstrijd gevist met de bevriende vereniging WSV Reimerswaal.
Aangekomen in het donker, bleek er nog een behoorlijke wind te staan. Fris maar na een mooie zonsopgang werd het snel wat behaaglijker.
De visserij was taai. Vissers willen altijd een oorzaak aanwijzen, vandaag is de oostenwind aangewezen als schuldige.
Zware golfslag op de kant wat voor een visser teveel van het goede was. Halverwege de wedstrijd is hij afgedropen met een nat pak.
Jeroen Saarloos wist deze wedstrijd te winnen met 10,870.kg Jeroen werd hiermee overall winnaar maar tevens winnaar van vak A.
Winnaar Vak B, Marc Ceulemans met 4,880 kg
 
Na de wedstrijd prijsuitreiking en gezellig na-gekletst in Eetcafe De Tram te Nieuwe Tonge, waar we zoals gebruikelijk weer welkom waren. Aansluitend de loterij met mooie prijzen waarvan 2 prijzen beschikbaar gesteld door De Tram, waarvoor dank.
 
Klik hier voor het fotoalbum
 
De uitslag:
 

Vak A    
1 Jeroen Saarloos 10,870   kg
Emiel Hollestelle  4,830   kg
Johan Verwest  3,970   kg
Alex Heijmans  2,370   kg
Robin Rebel  2,350   kg
Jean Pierre Smet  1,790   kg
Dries v/d Bijl  1,550   kg
Milan Verwest  1,530   kg
Cor van den Ouden  0,000   kg

Vak B    
1 Marc Ceulemans 4,880  kg
Dennis de Braber 3,600  kg
Alain Claeys 2,630  kg
Eddy Statz 2,400  kg
Chris de Graaf 1,530  kg
Armand van Lissum 0,000  kg
Robert de Groot 0,000  kg
Herman Bin 0,000  kg
 

In totaal is er 44,300 kg gevangen.