Vangstberichten


Vangstberichten die je graag geplaatst wil zien mailen naar: secretaris(at)hsvoosterschelde.nl
 
Afbeelding invoegen   Noorderpolder.

Een vangstbericht van Jamy Rossen. Een karper, gevangen in het slootje van de Noorderpolder. Jamy gaf aan dat er nog meer zaten te smekken in het Riet. Er zit dus nog wel degelijk vis. Ook vorig jaar, in oktober, kregen we van een paar visvrienden berichten van karper. Vanwege het hoge zoutgehalte was het vermoeden er geen vis meer kon leven. Maar de karper weet zich dus te handhaven. Er is geen visserijonderzoek gedaan zoals dat wel in de gracht heeft plaats gevonden. Dat was in eerste instantie de bedoeling maar elektrisch visserijonderzoek is niet mogelijk in zout water.
 
 
 
Vangstbericht Kreken Ouwerkerk
 
Ron Theuns stuurde een mail met foto's van een aantal mooie botten, afgelopen zomer gevangen in de kreek van Ouwerkerk. Ron vist regelmatig in de kreken en wist prachtige exemplaren te landen. Op de hengelvangstregistratie is te zien dat hij er op 1 dag, vijf wist te vangen. Ron is kampioen brakwatercompetitie 2017.
 
De afgelopen periode is er in het kader van het project ‘Platvis in de polder’ in de Grote Kreek van Ouwerkerk wederom een mooie hoeveelheid bot en tarbot uitgezet. De botten hebben een gemiddeld gewicht van 500 gram en de tarbotten 430 gram.
 
Dus Ron, in combinatie met de forel en de tarbot, heb je uitdaging genoeg voor komend seizoen.
 
Mocht je warm lopen voor de visserij in de kreken, dan kun je met de vispas in dit water terecht. Ben je ook nog lid van HSV Oosterschelde, dan mag je de vis, uitgezonderd paling en als de vis voldoet aan de minimum maat, meenemen voor consumptie.
 
Veel visplezier
 

 

Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Afbeelding invoegen  
Noorderpolder oktober 2017

Een leuk bericht van het viswater Noorderpolder. We ontvingen een vangstbericht van twee vismaten van 70 en 72 jaar die pas lid zijn geworden. Ze beproeven hun geluk regelmatig in de Noorderpolder. Met een hengel van de action van €3, wisten deze mannen een karper en een zeelt te vangen. Zonder lokvoer en een donkerbruine boterham van de Lidl als aas. Ze omschrijven de vangst als niet uniek en weten dan ook vaker mooie vissen te verleiden tot een aanbeet. Ook weten ze ruisvoorn te vangen. Ondanks het feit dat door nog onduidelijke redenen het water erg zout is geworden, weten de vissen zich toch te handhaven.
 
De mannen omschrijven hun plezier als volgt:
 
"Als je het superkleine haakje voorzichtig uit de grote monden haalt, en de joekels terug laat glijden in het water, heb je een geweldig moment beleefd en dat voor 40 euro per jaar. Je kan ook thuis blijven zitten en filmpjes kijken op YouTube hoe een reiger een vijver leegvreet maar dat is niks voor ons". 
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Avondje bestuurlijk vissen
 
14-06-2017 hebben we een avondje met het bestuur gevist in de kreek van Ouwerkerk. Bij aankomst bleken Maarten en Jan al volop aan het lossen en de spullen gereed te zetten. Fanatiek en zin om te vissen. Met 4 man van alles geprobeerd. Kunstaas, pieren, reepje vis, wormen, en divers montages. 
Herman ving al heel snel een forse paling. Op het ondiepe water kwam de beet snoeihard door en de dril was spectaculair.  
Rudi stond tot aan zijn navel met een spinhengel en een kunstaasje de ondiepe plaat af te vissen. Helaas geen activiteit gezien op de spinhengel. Rudi bleef visloos.
Peter kwam halverwege de avond stoïcijns vertellen dat hij een mooie beet had gemist. Hij liet het achterste van zijn tong niet zien maar teleurstelling was toch wel merkbaar. Het was de enige beet bij Peter en vond dat hij die niet had mogen missen.
Tussen de beten door, daar was voldoende tijd voor, ook maar wat informeel vergaderd. Het aangename met het nuttige verenigd.
Vanaf 9 uur nam de spanning bij Jan toe. Jan wist uit ervaring te vertellen dat de vis 10 over 9 gaat bijten. Dat schijnt altijd zo te zijn. Helaas, deze keer niet. Echter zo kort na 10 uur verdween de dobber van Jan die nu een forel wist te haken. Uurtje verschil maar toch.
Maarten was tot aan het opruimen toe ook visloos. Maar de aanhouder wint en een grote bot vergreep zich nog aan zijn vers gestoken pieren. Een mooie beet, een mooie dril en van de nul af.
Lekker gevist, mooi weer en gevarieerd gevangen.
De paling en bot zwemmen weer. De forel kon mee.
Het was een mooie avond met rondom de kreek best wel wat vissers.
Er zijn foto's van recente vangsten van tarbot en beekforel. Dat zal hopelijk meer vissers lokken die hopelijk mooie vangsten weten te realiseren.
 

 
Afbeelding invoegen   Djayden Hilleman vangt zeekarper.

Op 24 oktober 2016 kregen wij een bericht van Djayden Hilleman. Djayden viste met zijn vader bij Neeltje Jans en waren verrast door deze vangst. Djayden ving een mooie zeekarper. 

 
 
 
Afbeelding invoegen

 

 
Trots 
 
Sinds hele lange tijd hadden mijn  zoon Paul en ik weer eens tijd om samen te gaan vissen.
Paul had hele goede herinneringen aan de gracht en wilde dat nog wel eens proberen.Hij op de voorn met de vaste hengel met 14/00 en ik op de karper met een matchhengel. 
Het resultaat was dat ik niets ving en dat hij aan de vaste hengel deze prachtige karper ving (zie foto's).Hij is er bijna een uur mee bezig geweest alvorens de karper zich gewonnen gaf. 
Er kwam ook een portie geluk bij want het schepnet was veel te klein en de dunne nylon met het kleine haakje met 14/00 hebben het gered.Dit kwam ook door het een uur lang geduldig volgen van de karper.
Helaas hadden we geen meetapparatuur maar de vis was zeker 80 centimeter en woog zeker 8 kg of meer.Getuige is onze controleur Thijs Berrevoets die het spektakel heeft meegemaakt.

 

 
 
 
 
 
 
 

09-08-2013 Een dagje vissen in het Volkerak.

Gaan vissen in het Volkerak met de hoop een paar brasems te verschalken. Het weer viel nog een beetje tegen. Er stond best nog wel een stevige bries op de kop en het was bewolkt met wat regendreiging. Dit viel achteraf allemaal reuze mee. Gezien de berichten waren we nog niet heel hoopvol veel te gaan vangen dus maar wat gematigd van start. Verassend snel kwamen echter de eerste beten al. Zware brasems pakten het aas en de beten waren geen twijfelaars. De hengels werden met geweld krom getrokken. De wind dwong ons al gauw om dichterbij te gaan vissen. De verhalen gaan dat om te vangen toch echt ver gevist moest worden. Echter, ook dichterbij kwamen de beten gewoon door en vingen we vis. Het was best druk het ging zelfs op werken lijken. Al met al een mooie visdag gehad met grote brasems. De teller kwam dan uiteindelijk op 17 grote brasems voor Herman en 5 grote brasems voor Cor. Als je goed naar de foto's kijkt zie je ons achter de vis zitten:).
 
Visgroet,
Herman en Cor

 

 
 
 
 
 
Karpertjes vangen in Nieuwerkerk
In het weekeinde nog een paar uurtjes met de neefjes wezen vissen in de eendenvijver te Nieuwerkerk. We wilden daar even voorvissen ivm de viswedstrijd van "Nieuwerkerk Bruist". Binnen vijf minuten had Lex er al twee te pakken, Sten volgde een half uur later met zijn eerste karper.
We visten "barbless" dus zonder weerhaken, dat was wellicht de reden van de vele "lossers" die we hadden.
Na ruim drie uur vissen was het voer op, begonnen wij het koud te krijgen en nam de vangst af dus was het tijd om thuis om de koffie te gaan. We wisten er in totaal zo'n 13 stuks in het landingsnet te krijgen. Het was een mooie vismiddag, met aardige vangerij aan de karpertjes.

Niek, Lex en Sten

  
 
 
 
 

Selectie NK feeder Dussen 

Op 18 mei hebben Dries, Cor Ad en Herman de selectie voor het NK feeder gevist. Deze selectiewedstrijd werd gevist in de Bergse Maas. De loting had al plaats gevonden en om 8 uur in de morgen werden in het dorpscafé de nummers uitgedeeld.  Daarna vertrokken naar de visstekken.
Cor en ik (Herman) hadden in vak D geloot. Op papier een van de betere stekken. Nadat de spullen waren gelost was het wachten op het signaal ten teken dat de voorbereidingen mochten beginnen. Om 10.30 klonk het startsignaal en gingen de eerste korven te water. In vak D werd er al snel vis gevangen door de locals maar niet lang daarna kwam de eerste brasem bij mij boven. Maar gezien het tempo van de mannen van het Loze Vissertje zou het moeilijk worden om dat bij te benen. Met 7 dikke brasems in het net ging de stroom eruit en werden de vangsten minder, ook bij de buren. Vanaf een uur of 14.30 ging er weer een stroompje lopen en kwam de vis weer los. Terwijl iedere worp nog een beet opleverde klonk om 15.30 uiteindelijk toch het eindsignaal. In totaal 11 brasems weten te vangen met een totaal gewicht van 18kg en een beetje. De buren? De winnaar zat rechts van me met 28,916 kg. Buurman links had 26+.  
Het loze vissertje doet ook verslag op de eigen site.
 
Proefvissen Dussen ten bate van NK selectie feeder


 
 
 
 
Op 18 mei 2013 wordt de selectie NK feeder in de Bergse Maas nabij Dussen gevist. Ter voorbereiding zijn we op 10 mei proef wezen vissen.
  
Klokslag 07.00 uur vertrokken vanuit Oosterland. Doordat de A27 was afgesloten kwamen we op de zuidoever terecht maar in verband met de wind was dit niet onplezierig.
Nu lekker gevist met de wind in de rug.
 
Al snel waren de hengels opgetuigd en vlogen de eerste korven richting de noordoever. Verder rechts van ons kwamen nog locals vissen. Die gaven aan dat het nog niet veel was in de Bergse maas.
Al met al vingen de vangsten niet toch tegen.
 
Herman eindigde de sessie met 14 vissen op de teller. Cor kwam aan 9 vissen. Bij Dries bleef de teller op 3 steken. Op een enkele uitzondering na bestond de vangst zoals verwacht voornamelijk uit brasem. Verder 2 windes en een roofblei. Cor ving een brasem met een bijzonder goudbronzen kleur.
 
Prima dag gehad en vrijwel droog gebleven.
Benieuwd wat de selectie op 18 mei op gaat leveren.
 
Visgroet van Cor, Dries en Herman         

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Middagje Noorderpolder 22-09-2012
Met de belofte op een droge middag nog een paar uurtjes naar de Noorderpolder geweest. Voertje lag nog in de vriezer en een beetje aas gekocht. Boeltje opgezet, vaste stok in mekaar en in een lekker najaarszonnetje de dobber te water. Na een half uurtje lag de eerste voorn in het net, geen knaller maar als ze niet kleiner worden…Daarna nog een voorn gevangen en daar komt Cor aan voor een praatje. Met een lekker babbeltje over het vissen gaat ineens de dobber subtiel aan de haal. Na het aanslaan voelt het direct aan, das geen kleintje. Een run en direct het elastiek tot aan mijn onderbroek uit de hengel. Een karper en een beste. Flink aan het drillen geweest waarbij herhaaldelijk het elastiek zwaar onder druk kwam te staan, links vluchten, rechts vluchten maar gelukkig is alles heel gebleven en na 15 minuten kon Cor een karper scheppen. De kers op de taart was binnen. 55 Cm schoon aan de haak. Daarna nog een hele grote voorn kunnen landen, We twijfelden nog over een kruising maar specialist Cor herkende met de bek toch de juiste vis. Hierna nog 2 keer een zware run gehad maar niet meer kunnen verzilveren. Dries en zijn zoontje zaten een eindje verderop waar ook regelmatig gespetter klonk. Zoon Merijn wist 2 kroeskarpertjes te landen. Al met al een leuke middag gehad.
 
Herman.

 
 
 
Met het juniorenteam naar de Noorderpolder.

Op zondagmorgen met de Rombouts-mannen van Cordes Travel jeugd naar de Noorderpolder geweest. We waren voorzien van maden, casters en zoete mais en een klein emmertje lokvoer uit eigen gaarkeuken.
Thijs viste met de feeder, Lars met de vast stok en een feeder en ik deed eens gek met twee feeders tegelijk die ik net achter de eigen rietkraag en de tegenoverliggende rietkraag parkeerde.
Lars was de eerste die van de nul afkwam, hij pakte een brasem. Thijs was de tweede die actie zag, maar zijn vis knalde het riet in en ging verloren.
Zelf kon ik in twee achtereenvolgende worpen een brasem landen vanaf de overkant rietkraag. Op mijn dichtbij-hengel waren er slechts gemiste aanbeten.

Niek Lars en Thijs

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Selectie NK Feeder district Brabant, Bergse maas 19-05-2012
Dries Verboom
Dit is het eerste jaar dat ik mee doe met de binnenvisserij. Nog zo groen als gras…en dan mee doen met de voorselectie van het NK in de Bergse Maas bij Dussen. Tot mijn grote geluk stond ik in het beste vak wat de visvangst betreft, 6 mooie brasems trokken mijn hengel krom, 7,5 kilo bij elkaar. Dit was voor mij een topdag en een ervaring om nooit te vergeten!
 
Ad Roskam.
Ik zat in vak D zat op plaats 3. Ik was als eerste in het vak want ik hoefde niet ver te lopen. Nou ik heb mijn spullen neer gezet en moest een uur wachten . Toen ben ik maar eens gaan buurten met mijn buurman hoe je moest vissen op de Bergse maas. Hij zei op een meter of dertig tot vijfendertig en met ankerkorven van 80 tot 100 gram en veel casters brengen en met lange onderlijnen met haak 16. Nou ik zo opgetuigt. Voer gemaakt bleek achter af een grote fout maar om tien uur ging het startschot. Eerst een voerplek gemaakt. Na een uur nog geen stootje gezien. Na anderhalf uur ja grote klap op mijn stok, hangen. Nou vergeet het maar een losser direct terug in gegooid na vijf minuten weer een grote aanbeet hangen. Na een paar draaien weer los. De buurman die mij voorzien had van informatie had er al drie. Hij zei grotere haken. Ik haak 12, weer in gegooid, geen beet meer. Mijn buurman aan de andere kant van mij kreeg constant beet maar sloeg telkens mis maar zag dat hij met knalgeel grondvoer zat te vissen en ik had donker voer maar had wel een zak geel bij. Ik heb hem gelijk gemaakt en vol met casters gedaan. Nou naar de eerste worp gelijk beet maar weer een losser en zo verliep mijn wedstrijd zeker vijftien keer. Vis er aan en niet een kunnen vangen maar mijn buren hadden wel vis. Mijn eerste buurman had 27kg mijn tweede buurman had 24 kg. Maar in één net en je mocht maar 20kg in een leefnet bewaren dus dat werd 20kg. Mijn andere buurman met zijn vele misslagen had ook nog 17kg en een hele grote winde maar zo als je begrijpt was ik niet vrolijk.
 
Cor vd Ouden
Half 7 vanmorgen vertrokken, half 8 aangekomen in Dussen alwaar eerst een bak koffie gepakt. Om 8 uur opening en uitreiken van de wedstrijdkaarten. Ik zat in vak A op nr.3.Klein eindje met de auto en dan ongeveer 500 meter lopen over het fietspad, daarna de dijk af tot aan het water. Wachten tot 9 uur met het opstellen van je uitrusting. 10 uur klonk het aanvang wedstrijd signaal De eerste vis werd in dit vak gevangen na 2.5 uur vissen. Er stond gedurende de hele wedstrijd een behoorlijke stroming in het vak dus vissen met ankerkorven. Na het eindsignaal waren er in ons vak slechts 5 of 6 man met een enkel visje. Hierbij was een deelnemer met een bijzondere vangst nml. een diklipharder van 880 gram. Zelf heb ik gedurende de wedstrijd geen enkele aanbeet gehad. Mijn rechter en linker buurman ook niet. Al met al een tegenvallend resultaat in vak A gezien de vangsten in de andere vakken(vooral vak D en E).
 
Niek Romijn.
Ik viste op C3, links van de veerpont. 2 man links en 2 man rechts van mij "local hero's" die het water op hun duimpje kennen. Er waren in de voorgaande weken en dagen hele goede vangsten gedaan van grote platten, men had het over 40 en 50 kilo per persoon in 5 uurtjes vissen. De dag ervoor was er nog een koppelwedstrijd gevist en hadden ze met 15 koppels bijna 850 kilo vis gevangen. Ik had de zware feeder opgetuigd, met een 70 grams geankerde korf aan een "free running" systeem, de lijn geclipt op 40 meter. Aan het einde van de 60 cm lange 18/100 haaklijn zat een haak 14 met maden en of casters. In het eerste uur werd er zeer geconcentreerd gevist, bij wie en wanneer zou de eerste doorbuiger volgen? Er gebeurde echter niks, alleen mijn buurman rechts had mooie stomper maar die loste nog voor hij een paar slagen met de molen kon maken. In het tweede uur was de concentratie duidelijk weg, overal stonden de feeders moederziel alleen in de steun en stonden de vissers in groepjes te praten. De sfeer in het derde uur was meer van "de visserij is/wordt niks maar we hebben goed weer dus we blijven maar zitten". Na drie uur vissen bestond de vangst in het C vak uit 1 voorn. Om kwart over een ging de knop om, ineens was er vis. zowel links als rechts van mij werd er volop vis gevangen, mooie sterke brasems waaronder een paar van die bronskleurige. Mijn buurman links ving nog een winde van 2 of 3 kilo, maar die mocht niet in het net. In deze periode kreeg ik een aanbeet maar die miste ik. Ik zat tussen de nummer 1,2,3 en 4 van het vak in en ving zelf niets, dan doe je dus duidelijk iets niet goed
 
Herman en Dennis Bin
Geloot in vak B. Ik zelf had een kopstek, nr 14 aan de stroom afwaartse kant. Tegen het vak van Cor aan. Dennis had plek 2. De controleur zei nog tegen Dennis dat ik goed zat. De vis komt tegen de stroom in azen. Maar daarentegen had ik een heel vak aan mijn rechterkant waar Cor was geloot. Daar moesten ze eerst nog langs.
Een pokke eind moeten lopen om er te komen maar na de aanpassing aan mijn transportkar ging dit perfect. Eenmaal op mijn stek zijn we samen met mijn directe buren overeengekomen dat we ons plateau boven het water zouden plaatsen (mag volgens de reglementen niet verder dan de waterlijn). Anders kwamen de netten droog te liggen als het water af zou gaan. Na het eerste signaal de boel opgebouwd. De 40 meter wist ik al van dus thuis de afstand al uitgezet. Na het 2e signaal vol goede moed gaan vissen. Met Dennis aan de andere kant van het vak was het vrij gemakkelijk om het verloop van de wedstrijd in ons vak te volgen. Zo nu en dan een telefoontje en je wist weer wat. Achteraf bleek dat het bellen niet anders ging dan over het feit dat het erg stil was en bleef. Naast mij zag ik na hele lange tijd een vis bij de buurman landen. Zelf nog geen stootje gezien. Ook Dennis niet. Wel scherp gebleven want de uitslag zou niet om veel kilo’s gaan draaien. Daar was ik wel achter. Na een lange ochtend eindelijk beet en een brasem kunnen landen. Maar ook mijn buurman ving er weer een. Dennis nog op nul en de eindtijd kwam in zicht. Een belletje over de andere vakken, Cor en Niek, leerden wel dat het daar niet veel beter was. Bij Dries in het vak wel. Daar was het de hele ochtend al bal. Tot ze in het vak bij Niek los kwamen. Helaas bij ons niet en bij Niek zelf overigens ook niet. De nummer 1 in ons vak had 3 brasems. De nummer 2 had er 1 die een paar ons zwaarder woog dan die van mij. Maar wat een verschillen over de vakken. Super mooi weer gehad in een prachtige omgeving, lekker gevist maar wat betreft de vangsten had ik graag een beetje meer actie gezien.


 
 
 
 
 
 
TOPSPORT
28-04-2012
Terwijl het water werkelijk met bakken uit de hemel komt, rijden we naar Dussen om daar proef te vissen aan de Bergse Maas. Dit in verband met de aanstaande selectiewedstrijd van 19 mei op dit parcours waar we aan mee willen doen.
De buienradar gaf aan dat het in Dussen droog zou zijn als wij daar aankomen. Dat gaf wat moed, anders waren we mogelijk rechtsomkeert gedraaid. Eenmaal aangekomen was het inderdaad droog dus vol goede moed de spullen uit de auto en over het hek getild.
En dacht je dat de kop topsport te maken had met de vis dan kom je bedrogen uit. We hebben topsport moeten leveren om überhaupt op de plek te geraken met onze spullen. Man wat was dat afzien. Met volle kruiwagens door een weiland. Vooral Cor had het kwaad door zijn kortademigheid.
Toch gelukt dus vlug de boel opgesteld en gaan vissen. Mooi vlak water met wat stroom. Na korte tijd al vis bij Dennis en bij Niek, brasem. Al met al vrij taaie visserij. Toch allemaal brasem kunnen landen, enkele voorns en een soort van kruising winde/voorn. En eerlijk is eerlijk, wat zijn die rivierbrasems sterk. Er vlogen geregeld kreten over het water, "ja, vis, kicken man". Waar hebben we dat meer gehoord?
Dries die het vak nog wat onder de knie moet krijgen, pakte op het laatst, net voor het inpakken zijn eerste dikke brasem. Als het om de grootste brasem zou gaan zou hij gewonnen hebben.
Tot op het laatst is het droog gebleven en hebben we de spullen dus weer droog in de auto gekregen. Op de weg terug nog even langs de hengelsportzaak. Cor moest zijn voorraad korven aanvullen. Er zijn er enkelen achtergebleven in de Bergse Maas. Ach ja, de economie moet toch ook draaien.

Groet, Niek, Dries, Cor, Dennis en Herman
 
 
 
 


 

Middagje Noorderpolder
 
 
 
 
Zondagmiddag met mijn neefje Sten naar de Noorderpolder geweest om hem wat kneepjes van de vaste-stok visserij bij te brengen. Sten met een 5 meter telescoop, ik met een 8 meter oversteek. Als aas een bakje maden en casters. Er was een aardig dot met wind en we werden ook nog getracteerd op een paar buitjes. De reflexen hebben nog wat training nodig, we hadden veel missers. Ik had ook nog een brasem die gewoon de 12/100 lijn kapot zwom. In totaal hebben we 4 uur gevist met het volgende resultaat.
4 grove brasems
4 voorns waaronder een hele grote
en als klap op de vuurpijl een dikke goudvis, blakend van gezondheid.

Niek Romijn